Добитак или мање отпада? Дигиталинабилност у МСП - поређење Мађарских и Словачких МСП - Saáry, Réka; Kárpáti-Daróczi, Judit; Tick, Andrea (Serbian Journal of Management, 2022)
Мала и средња предузећа која послују у 21. веку морају се суочити са неколико изазова, укључујући померање ка дигиталној трансформацији, реорганизацију пословања како би се одржала одрживост, али, с друге стране, како не би изгубили профит и одржали пословање. Овај рад има за циљ да открије да ли су профит и висока стопа дигитализације или забринутост за одрживост главне покретачке снаге малих и средњих предузећа у Мађарској и Словачкој. У раду се анализира 210 посматраних МСП и користи се метод дрво одлучивања CHAID паралелно са факторском и кластерском анализом како би се истражиле сличности и разлике у понашању МСП у Мађарској и Словачкој. Резултати показују да словачка МСП имају позитивнији став према дигитализацији; и мађарска и словачка мала и средња предузећа су подељена у две групе у погледу приступа дигитализацији и одрживости, док значајне разлике варирају под условом да су у питању смањење трошкова и ресурса, продужење животног циклуса производа или већа продуктивност. МСПП у обе земље се слажу да се пословни модели морају прилагодити дигитализацији и одрживости, док су забринути због негативног утицаја дигитализације иако се значајно разликују.