Индустрија 4.0: ограничење или корист за успех? - Milosevic, Isidora Miloje; Arsić, Sanela; Glogovac, Maja; Rakić, Ana; Ruso, Jelena (Serbian Journal of Management, 2022)
Четврта индустријска револуција је значајна покретачка снага која уоквирује дигиталне, друштвене и економске потребе компанија. Овај концепт значајно утиче на резултате пословања повећавајући економичност, квалитет и ефективност. Међутим, студије о резултатима учинка Индустрије 4.0 у Србији су још увек оскудне. Доступна литература се углавном бави радовима који посматрају индустрију 4.0 само са једне тачке гледишта, најчешће позитивних или негативних ефеката на пословни успех. Уочен је јаз у литератури који би био попуњен посматрањем Индустрије 4.0 са два супротна аспекта, позитивног или негативног. Да би се превазишао јаз у литератури, овај рад има за циљ да уочи да ли се Индустрија 4.0 доживљава као олакшавајућа или ограничавајућа за пословни успех. Студија пружа објективнији приступ посматрању и доношењу одлука у прихватању Индустрије 4.0. Да би подржао овај допринос, овај рад пружа дубљу анализу фактора који утичу на финансијске, оперативне и стратешке резултате у вези са Индустријом 4.0. Разматрани фактори су однос према дигитализацији, ограничења дигитализације и очекиване користи од дигитализације. Резултати прикупљени кроз 134 валидна упитника су процењени коришћењем модела структурних једначина. Ови резултати показују да су сви односи и утицаји потврђени осим утицаја интерних ограничења на резултате учинка. Ови налази су охрабрујући за компаније које желе да пређу на Индустрију 4.0.