Oдрживост пословања малих и средњих предузећа заснованих на примени интернета ствари Индустрије 4.0 : студија случаја Малезијског Бумипутера - Abd Shukor, Rijal; Mooi, Wah Kian; Ahmad , Mohammad Nazir (Serbian Journal of Management, 2022)
Компанијама свих величина, укључујући мала и средња предузећа, остављено је мало избора за припрему и имплементацију промена. Ово истраживање је прикупило информације како би пружио теоријски оквир о детерминантама на које се мала и средња предузећа Малезијски Бумипутери ослањају у својој одлуци да усвоје или не усвоје ИоТ (енг. Internet of Things) у својим пословним операцијама. Бумипутери се односе на домородачко становништво Малезије. Студија је користила међудисциплинарни дизајн студије. Подаци су добијени од власника компанија у Малезији који послују у категорији БумипутераМСП и статистички су анализирани коришћењем IBM-овог SPSS-a и AMOS софтвера. Према почетним налазима, може се видети да су испитаници веома узбуђени због предности ИоТ-а, али им недостаје идеја да постану пионири у уређењу. Штавише, иако испитаници нису забринути за ИоТ, запажа се утисак несигурности, што их наводи да даље размишљају да ли да верују у ИоТ или не. Такође се показало да врхунске организације имају све бољу интуицију о ИоТ-у, али и прогресивно негативну интуицију о томе. Препоручује се да мала и средња предузећа холистички, посебно мала и средња предузећа Бумипутера, стекну више знања и буду спремна да прошире схватање продуктивних фактора ИоТ-а у Малезији.