Анализа економских перформанси и конкурентности земаља Европске уније - Bojnec, Štefan; Marčeta, Milja (Serbian Journal of Management, 2022)
Основна сврха ове студије је да идентификује динамику економских перформанси и конкурентности у земљама Европске уније (ЕУ-28) и њихове конвергенције у два периода, 2008-2015 и 2015-2019. Компаративна анализа се користи за одговор на истраживачко питање уз примењену хијерархијску кластер анализу, Вордову методу и т-тест за тестирање постављене хипотезе. Коришћени су подаци Евростата (Eurostat) и Светског економског форума (World Economic Forum) за период 2008-2019. Емпиријски резултати су потврдили нашу хипотезу да постоје конвергенције у кључним показатељима отворености трговине, извоза као % бруто домаћег производа (БДП), тржишних удела као % у светској трговини, БДП по глави становника и глобалног индекса конкурентности. Студија доприноси емпиријској анализи постојања конвергенција у групи индикатора економског учинка, трговинске отворености и глобалне конкурентности земаља ЕУ-28. Формирани су заједнички кластери, а постављена хипотеза је тестирана у погледу конвергенције земаља ЕУ-28 помоћу хијерархијске кластер анализе. Отвореност трговине и учешће извозног тржишта у светској трговини, као и конкурентност земаља ЕУ-28 важни су за трговинске политике које унапређују глобалну конкурентност и побољшавају конвергенције у хетерогености међу земљама ЕУ.