Управљање пројектима у производним предузећима - Vrchota, Jaroslav; Řehoř, Petr (Serbian Journal of Management, 2021)
Тренутно време турбулентних промена везано је за неопходност иновација, како производа, тако и целокупног система управљања организацијом. Међутим, иновационе активности морају бити спроведене у кратком року. Нажалост, већина организација се бори са недовољним финансијским средствима и недостатком креативних и активних људских ресурса. Све ово може довести до губитка тржишне позиције и смањења конкурентности. Ако организација жели да успе на тржишту и опстане дугорочно, метод покушаја и грешке је искључен. Пројектно управљање је могући начин решавања проблема. Пројектно управљање карактерише детаљно испитивање свих аспеката пројеката, њихово детаљно планирање, које кулминира имплементацијом промена и иновација. Дакле, садашњи руководиоци треба да дефинишу прецизне циљеве, одговорна лица и рокове, распореде задатке, трошкове и јасно дефинишу процедуре кључне за управљање пројектима. Само на тај начин организација може брзо и без грешке да реагује на велике промене. Циљ рада је да се процене фактори од значаја за производна предузећа у пројектима и да се открију односи ових фактора. Истраживање је спроведено 2019. године у 116 производних предузећа у Чешкој. Менаџери пројекта често фокусирају своју пажњу на задовољство купаца и величину трошкова приликом евалуације пројеката.