Потенцијали културно-историјског и туристичког наслеђа за развој туризма у Тимочком региону - Bugarin , Dejan; Krsmanović Veličković, Sanja; Tucović, Miloš (Serbian Journal of Management, 2021)
Последњих година у литератури се све више користи термин „индустријски туризам“. Он описује подручја која укључују индустријске споменике и напуштене зграде, а пре свега ретке објекте који су још увек у функцији. Индустријски туризам обухвата све погоне који се користе за прераду хране, прераду дрвета и текстилну индустрију, ту су и млинови, луке, рудници, аутомобилска и ваздухопловна индустрија, бродоградилишта итд. У оквиру докторске дисертације под називом „Потенцијали културно-историјског и економског наслеђа за развој индустријског туризма у Тимочкој крајини “, спроведено је истраживање које се бави све већим интересовањем за индустријски туризам у Источној Србији, тачније у Тимочкој крајини. Ова грана туризма више није сфера интересовања само одређених група експерата из области техничких наука, већ и обичних туриста заинтересованих за обилазак одређених региона. Циљ истраживања је да представе могућности за развој индустријског туризма у Тимочкој крајини, као и да добије податке о тренутном стању. Истраживање се заснива на искуственим информацијама туристичких радника, који су због природе посла и интересовања релевантни за предложену тему. Испитани су учесници запослени у области туризма на различитим радним местима, као и студенти који се образују у области туризма. Подаци добијени током истраживања указују на то да испитаници верују да медији недовољно информишу потенцијалне туристе о атракцијама индустријског туризма, потенцијалу туристичке понуде, али и о самом тимочком крају, како локално, тако и шире, у Србији и иностранству. Такви подаци указују на могућност побољшања тренутног стања применом адекватне стратегије за промоцију и информисање потенцијалних корисника, као и на недовољно коришћење индустријског потенцијала самог региона. Улагање одређених ресурса у маркетинг и развој индустријског туризма створило би додатну потражњу, што би резултирало побољшањем туристичке понуде. Валоризација индустријског наслеђа у источној Србији може да подстакне регионални идентитет, ревитализује подручје и створи додатне туристичке атракције. Планови и резултати одређених пројеката ове врсте веома су важни за регион, али и за државу.