EnglishУкључивање несигурности са различитим врстама фази бројева у “DEMATEL” - Šmidovnik, Tjaša; Grošelj, Petra (Serbian Journal of Management, 2021)
Данас је вишекритеријумско одлучивање веома компликовано због неизвесности, нејасноће, ограничених извора, знања и времена. Лабораторије за тренирање и оцењивање метода одлучивања (DEMATEL) је широко коришћена метода вишекритеријумског одлучивања за анализу структуре сложеног система. Корисна је у анализи узрочно-последичне везе између компоненти система. Фази скупови се могу користити за укључивање несигурности у вишекритеријумско одлучивање. Лингвистичке процене доносилаца одлука могу се превести у фази бројеве. У овој студији су за процену доносилаца одлука у “DEMATEL” методи коришћени фази бројеви, интуиционистички фази бројеви и неутрософски фази бројеви. Циљ ове студије био је да процени како различите врсте фази бројева утичу на коначне резултате. Примена ризика у грађевинским пројектима, као пример, одабрана је из литературе, где је седам стручњака користило лингвистичку скалу за процену различитих критеријума. Резултати су показали да постоје само мале разлике између пондера критеријума с обзиром на врсту фази бројева.