Унапређење колаборативних мрежа за повећање учинка малих и средњих предузећа (МСП) - Mulyana, Mulyana; Wasitowati, Wasitowati (Serbian Journal of Management, 2021)
Циљ ове студије је да испита учинак колаборативних мрежа на пословне перформансе. Ова студија покушава да пронађе формат колаборативне мреже који може побољшати пословне перформансе. Испитаници у овој студији су 295 власника МСП из модног сектора у Централној Јави, Индонезија.За анализу података коришћен је приступ структурног моделовања једначина (енг. Structural Equation Modeling- SEM). Резултати су показали да колаборативне мреже (енг. collaborative networks - CN) значајно утичу на иновациону способност (енг. innovation capability - IC), конкурентску предност (енг. competitive advantage - CA) и пословне перформансе (енг. business performance - BP). Штавише, иновациона способност и конкурентска предност такође значајно утичу на пословне перформансе. Иновативне могућности и конкурентске предности могу посредовати у односу између колаборативних мрежа и пословних перформанси.