THE IMPACT OF MARITAL AND PARENTAL STATUS ON BURNOUT AND WELLBEING AMONG HOSPITALITY EMPLOYEES - Labus, Pero; Ostojić, Bojana; Lukić Nikolić, Jelena (The European Journal of Applied Economics, 2026)
Rad ispituje odnos između bračnog statusa, roditeljstva i profesionalnog sagorevanja zaposlenih u ugostiteljstvu, koristeći Maslach Burnout merni instrument. Na osnovu podataka prikupljenih terenskim istraživanjem u kojem je učestvovalo 1.234 ispitanika, rezultati su pokazali da bračni status i roditeljstvo značajno utiču na tri osnovne dimenzije sagorevanja. Brak i roditeljstvo su se pokazali kao zaštitni faktori koji smanjuju emocionalnu iscrpljenost i depersonalizaciju, dok istovremeno oblikuju različite percepcije ličnog postignuća. Niži osećaj ličnog postignuća kod oženjenih/udatih ispitanika pokazuje da porodični i profesionalni zahtevi mogu donekle da ograniče osećaj ličnog uspeha, naglašavajući dvostruku ulogu porodičnih obaveza kao istovremeno i podržavajućih i otežavajućih. Rezultati ukazuju da porodični faktori nisu samo demografske karakteristike, već značajne determinante otpornosti i ranjivosti u industrijama sa visokim nivoom stresa, poput ugostiteljstva. Sa praktičnog stanovišta, dobijeni rezultati naglašavaju značaj organizacionih politika koje podržavaju porodicu, uključujući fleksibilno radno vreme, roditeljsko odsustvo i programe za unapređenje blagostanja zaposlenih, radi ublažavanja sagorevanja i jačanja psihološke otpornosti. Sprovedeno istraživanje doprinosi boljem razumevanju načina na koji se lične životne okolnosti prepliću sa profesionalnim sagorevanjem, nudeći zaključke koji mogu biti od koristi za organizacione strategije i aktivnosti u oblasti mentalnog zdravlja. Takođe, rezultati mogu da podstaknu održive radne prakse u skladu sa globalnim ciljevima blagostanja zaposlenih i dostojanstvenog rada.
Keywords: sagorevanje; blagostanje; bračni status; roditeljstvo; zadržavanje zaposlenih; ugostiteljstvo