FINANCIAL RESILIENCE TO THE ECONOMIC SHOCK OF COVID-19: AN EMPIRICAL STUDY OF ENTERPRISES IN SERBIA - Jevtović, Danko; Stefanović, Nikola (The European Journal of Applied Economics, 2026)
Ovaj rad istražuje kako je pandemija COVID-19 uticala na srednja i velika privredna društva u Srbiji, ukazujući da veličina i vlasnička struktura u srpskoj tranzicionoj ekonomiji dovode u pitanje utvrđene efekte. Korišćenjem panel podataka o srpskim društvima (n = 3.020, period: 2018–2023), regresijom sa fiksnim efektima i robusnim standardnim greškama, su analizirani diferencijalni uticaji. Velika društva su tokom pandemije ostvarila statistički značajno veće operativne prihode za 19,4%, a u post-COVID periodu za 33,7%, u poređenju sa srednjim društvima (razlika u odnosu na baznu kategoriju). Profitabilnost se kretala u suprotnim pravcima: velika privatna društva su povećala operativne marže za 4,1 do 6,8 procentnih poena, dok su društva u vlasništvu države zabeležila pad marži od 15,6 do 33,1 procentnih poena, uprkos tome što su raspolagala šest puta većom imovinom. Strano vlasništvo nije pokazalo statistički značajnu prednost u performansama. Zaključujemo da institucionalni kontekst može preokrenuti postojeće obrasce otpornosti, što ukazuje da modeli razvijeni u naprednim ekonomijama nisu nužno primenljivi u tranzicionim ekonomijama.