AN AI APPROACH TO ANALYZING AND ENHANCING EMPLOYEE WELLBEING AND PRODUCTIVITY - Jovanovic, Sonja; Petrović, Aleksandar; Dražeta, Lazar (The European Journal of Applied Economics, 2025)
Ovaj rad istražuje složen koncept blagostanja (wellbeing), naglašavajući njegov značaj kako u ličnom, tako i u profesionalnom kontekstu. Blagostanje obuhvata fizičke, mentalne, emocionalne, socijalne, duhovne, finansijske, karijerne, profesionalne, intelektualne, digitalne i ekološke dimenzije. Pandemija COVID-19 povećala je svest o mentalnom i fizičkom blagostanju, podstičući organizacije da daju prioritet ovim aspektima. Efikasne strategije za unapređenje blagostanja doprinose većoj produktivnosti, rezilijentnosti i ukupnom uspehu organizacije.Rad na daljinu, kao rastući trend, nudi fleksibilnost i bolji balans između poslovnog i privatnog života, ali donosi i izazove poput izolacije i nejasnih granica između posla i privatnog vremena. Razumevanjem evolucije rada na daljinu i primenom strategija za podršku blagostanju zaposlenih, organizacije mogu stvoriti harmonično i produktivno radno okruženje.Veštačka inteligencija postaje ključni alat za povećanje radne efikasnosti zaposlenih, a ovaj rad istražuje takve pristupe radi boljeg razumevanja i predviđanja radnih trendova. Rad posebno ističe važnost personalizovanih pristupa blagostanju, prepoznajući da se potrebe pojedinaca razlikuju i da generička rešenja često nisu dovoljna. Konačno, davanje prioriteta blagostanju vodi ka održivom ličnom i profesionalnom razvoju.
Keywords: Blagostanje, fleksibilnost, rezilijentnost, rad na daljinu, veštačka inteligencija