THE MOST COMMONLY USED COMMUNICATION CHANNELS AS A SOURCE OF INFORMATION FOR ORGANIC FOOD BUYERS IN SERBIA - Mitić, Vladimir; Čolović, Milica (The European Journal of Applied Economics, 2025)
Tržište organske hrane pokazuje konstantan, ali nedovoljan rast poslednjih decenija zbog niza faktora, od kojih su najznačajniji visoke cene i nedovoljna svest potrošača. Bolja svest potrošača može se postići korišćenjem najefikasnijih digitalnih i tradicionalnih marketinških kanala. Cilj ovog rada je da se ispita koje digitalne, a koje tradicionalne marketinške kanale kupci koriste za prikupljanje informacija o organskoj hrani. Istraživanje je obuhvatilo 600 ispitanika iz Srbije, a za obradu podataka korišćen je SPSS program. U radu je korišćena deskriptivna statistika i neparametarske tehnike zbog raspodele rezultata koja odstupa od normale. Rezultati istraživanja su pokazali da se kupci organske hrane više oslanjaju na digitalne marketinške kanale, pre svega društvene mreže i veb stranice. Kada su u pitanju tradicionalni marketinški kanali, TV, radio i novine su na prvom mestu.
Keywords: organska hrana; kupci; digitalni marketing; tradicionalni marketing; informisanost