THE ROLE OF ENERGY STORAGE TECHNOLOGIES IN DECARBONIZING ENERGY SECTOR - Vucic, Vlastimir (The European Journal of Applied Economics, 2025)
Sve veći zahtevi za povećanjem kapaciteta za skladištenje energije proizvedene iz obnovljivih izvora značajno pokreće sektor skladištenja energije. Međutim, ne postoji jednostran pristup kada je u pitanju skladištenje energije. Relevantni za nedavni rast kapaciteta skladištenja energije su sistemi za skladištenje energije baterija (BESS), posebno oni zasnovani na litijum-jonskim baterijama. Tokom poslednje decenije, cena litijum-jonskih baterija je smanjena za više od 90%, a procenjeno je da će cene baterijskih ćelija nastaviti ovaj opadajući trend, što doprinosi privlačnosti skladištenja energije. Veće zemlje zadržavaju fokus na lancu snabdevanja litijum-jonskim baterijama, nastojeći da izgrade lokalnu proizvodnju, steknu međunarodnu prednost, privuku investicije i otvore radna mesta. Još jedna ključna briga je povezana sa zalihama sirovina. Izazovi za zemlje u razvoju uključuju nedostatak kvalifikovanih ljudskih resursa i adekvatne opreme za praćenje i kontrolu, nerazvijenu ili nepostojeću mrežnu infrastrukturu, nedovoljan proizvodni kapacitet, lošu sigurnost snabdevanja itd. Skladištenje energije može povećati pouzdanost, što je od vitalnog značaja kada se prelazi sa toplotnih projekata na hibridne. Stoga, ovo istraživanje ukazuje na opšti stav o usvajanju i širokoj upotrebi skladištenja energije, uključujući ekonomska ograničenja, prihvatanje industrije, modernu tehnologiju i regulatorne barijere.
Keywords: obnovljivi izvori energije, energija vetra, solarna energija, litijum-jonski, finansiranje energije