AN ANALYSIS OF LABOR PRODUCTIVITY IN SERBIA'S HOTEL INDUSTRY - Filipović, Vesna; Mašić, Saša; Radović, Nikica (The European Journal of Applied Economics, 2025)
Produktivnost, kao osnovni pokazatelj uspešnosti poslovanja preduzeća, pokazuje efikasno korišćenje radne snage u procesu rada. Predmet istraživanja je produktivnost rada u hotelijerstvu Srbije. Rad ima za cilj analizu produktivnosti rada u hotelima sa prirodnog i vrednosnog aspekta u 2022. i 2023. godini. Analizom su obuhvaćeni hoteli prema kategorizaciji (broj zvezdica), veličini i lokaciji objekta. Istraživanjem je obuhvaćen 31 hotel, prema kategorizaciji sa tri, četiri i pet zvezdica. Finansijski podaci korišćeni u ovoj analizi preuzeti su iz finansijskih izveštaja posmatranih privrednih subjekata, sa sajta Agencije za privredne registre. Dobijeni rezultati pokazuju rast poslovnih prihoda po zaposlenom u 2023. godini u nominalnom, a istovremeno i realno smanjenje. Produktivnost rada pokazuje porast u hotelima kategorije pet zvezdica, kao i u malim i velikim hotelima.