CLUSTER ANALYSIS OF RESEARCH AND DEVELOPMENT CAPACITY IN EUROPE - Brcanov, Dejan; Petrov, Viktorija; Bala, Karlo (The European Journal of Applied Economics, 2025)
Uloga inovacija u ekonomskom razvoju ne može se zanemariti, posebno u kontekstu tržišnih ekonomija u nastajanju i novoindustrijalizovanih zemalja, gdje inovacije služe kao katalizator nacionalnog rasta i međunarodne konkurentnosti. Ljudski kapital igra nezamenjivu ulogu u razvoju ekonomija znanja, i njegov značaj postaje sve izraženiji u Evropskoj uniji kako region nastoji da održi svoju konkurentnost u kontekstu zelene i digitalne tranzicije. Klaster analiza nudi metodološki robustan pristup grupisanju zemalja na osnovu sličnosti u njihovim profilima istraživanja i razvoja. Identifikovanjem klastera sa uporedivim karakteristikama istraživanja i razvoja, moguće je steći nijansirani uvid u prednosti i slabosti nacionalnih inovacionih sistema. Razumevanje distribucije kapaciteta za istraživanje i razvoj širom Evrope može olakšati međunarodnu saradnju i promovisati razmenu znanja među zemljama sa sličnim snagama i izazovima. Ovaj istraživački rad ima za cilj da istraži grupisanje evropskih zemalja na osnovu njihovog kapaciteta za istraživanje i razvoj, pružajući sveobuhvatnu analizu ključnih metrika i njihovih implikacija na nacionalne strategije inovacija. Urađena je analiza u pogledu najvažnijih aspekata razlikovanja između četiri identifikovana klastera u koje je grupisano ukupno 35 evropskih zemalja.
Keywords: English