BUSINESS PERSPECTIVE ON EXPLORING THE INTRIGUING VISTAS OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE: Istraživanje intrigantnih vidika veštačke inteligencije - Jovanovic, Sonja; Dražeta, Lazar; Dražeta, Bogdan; Petrović, Aleksandar (The European Journal of Applied Economics, 2025)
Mogućnosti veštačke inteligencije (AI) su u snažnom zamahu, i svojim postignućima ostavljaju svoje korisnike bez daha. Neograničeni potencijal AI preoblikuje stvarnost, od 3D štampanih brodova i mašina koje su sposobne da kreiraju umetnička dela, do otkrivanja neizvesnosti dešifrovanja drevnih zagonetki i lečenja bolesti. Sa brzim napretkom veštačke inteligencije, regulative u vezi sa sigurnom upotrebom ovakvih tehnologija ostaju neizvesne. Ovaj rad ima za cilj da osvetli misterije koje nam - kako danas, tako i u budućnosti - donosi AI, dok budi radoznalost u vezi sa njenom transformativnom snagom, prisutnom u mnogim industrijama. Kako se sve više ljudski rad i rad mašina prepliću i dopunjuju, neizvesna budućnost zahteva odgovorno korišćenje moći AI za opšte dobro. Ova misteriozna odiseja koja se upušta u dubine AI enigme - je svedočanstvo radoznalosti ljudske vrste, liderstva, pokreta mašte i neprekidne potrage za znanjem.
Keywords: Veštačka inteligencija (AI), Podaci, Inovacija, Transformacija, Tehnologija