CONSERVATISM, CONSUMER ETHNOCENTRISM, VARIETY SEEKING, CONSUMER COSMOPOLITANISM, AND CULTURAL INTELLIGENCE AS DETERMINANTS OF PURCHASING FOREIGN LUXURY BRANDS - Zdravkovic, Stefan; Gašević, Dragana (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Geopolitičke tenzije izazvane ratom u Ukrajini, migrantskom krizom i ekonomskom nestabilnošću jačaju nacionalistička osećanja. Konzervativizam i potrošački etnocentrizam su kohezioni faktori tokom kriza, zasnovani na principu da je moralna dužnost svakog građanina da zaštiti domaću ekonomiju kupovinom domaćih proizvoda. Neki građani imaju kosmopolitske stavove i otvoreni su za prihvatanje ideja iz drugih kultura. Cilj istraživanja je da ispita uticaj konzervativizma, potrošačkog etnocentrizma, traženja raznolikosti, potrošačkog kosmopolitizma i kulturalne inteligencije na odluku potrošača da kupe strane luksuzne brendove. Istraživanje je sprovedeno početkom 2024. godine na teritoriji Republike Srbije. Ukupan broj ispitanika u uzorku bio je 511, a njihovi odgovori su analizirani pomoću SEM modela u okviru statističkog programa SmartPLS 4. Rezultati su pokazali da konzervativizam ne ostvaruje statistički značajan, dok potrošački etnocentrizam ima statistički značajan negativan uticaj na kupovinu luksuznih stranih brendova. Traženje raznolikosti, potrošački kosmopolitizam i kulturna inteligencija imaju pozitivan i statistički značajan uticaj na odluku potrošača da kupe strane luksuzne brendove. Istraživanje doprinosi pružanjem informacija koje mogu biti korisne menadžerima u formulisanju marketinških strategija za tržište Republike Srbije.
Keywords: konzervativizam, potrošački etnocentrizam, traženje raznolikosti, potrošački kosmopolitizam, kulturna inteligencija