ROLE OF HRM IN FOSTERING CREATIVITY: AN APPLICATION IN IT ORGANIZATION - Kosovic, Jadranka; Dražeta, Lazar; Đokić, Borivoje (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Ovaj istraživački rad ima za cilj da se ispita značaj i ulogu savremenih praksi Menadžmenta ljudskih resursa (HRM) ne samo u privlačenju kreativnih pojedinaca u organizaciju, već i u podsticanju okruženja pogodnih za njihov rad, razvoj i samoaktualizaciju. Razumevanje kako negovati kreativnost na individualnom i organizacionom nivou postalo je ključno za svaku organizaciju u industriji informacionih tehnologija (IT). Ovi napori na kraju dovode do sticanja konkurentske prednosti. Sa brzim tehnološkim napretkom i konkurencijom za pronalazak talenata, izazov privlačenja i zadržavanja visokokvalitetnih pojedinaca postaje sve izraženiji, primoravajući organizacije da traže rešenja kroz HRM prakse. Predstavljena studija slučaja u ovom radu ispituje značaj kreativnosti za IT organizacije i ocenjuje glavne komponente individualne i organizacione kreativnosti kroz upitnik koji se sastoji od 34 pitanja. Rezultati istraživanja ističu HRM prakse koje imaju značajan doprinos. Ovaj rad ima za cilj da pruži uvide u teorijske okvire koji služe kao hipoteze i praktične primene identifikovanih praksi. Pored toga, podstiče HRM praktičare da dalje istraže korišćenje priloženog upitnika.