THE IMPORTANCE OF SOCIAL MEDIA IN THE PROMOTION AND DEVELOPMENT OF THE CREATIVE INDUSTRIES IN THE REPUBLIC OF SERBIA - Vasić, Ivana; Gajić, Jelena (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Kreativne industrije su ključni element savremenog stvaralaštva i modernih ekonomija i imaju veliki uticaj na različite sfere društva. Pandemija COVID-19 značajno je ubrazala primenu digitalne transformacije pronalaskom brojnih inovativnih načina za konzumiranje kreativnih i kulturnih sadržaja, jačajući na taj način međusobnu povezanost. Predviđanja na globalnom nivou ukazuju da će u narednim godinama, biti zastupljena intenzivna upotreba digitalnih alata koji će imati veliki uticaj i značaj za promovisanje sadržaja kreativne industrije. Digitalni marketing će imati ključnu ulogu u privlačenju publike i stvaranju brendova na tržištu. Glavni pokretač razvoja kreativnih industrija u brojnim zemljama  uključujući i našu, biće digitalna transformacija. Cilj rada je da se analiziraju različiti pristupi definisanju sektora kreativne industrije i njihov uticaj na ekonomski i kulturni razvoj Republike Srbije. Poseban doprinos ovog rada jeste sprovedeno  istraživanje čiji je  fokus bio  da se utvrdi percepcija građana naše zemlje o postojanju i važnosti kreativnih industrija kao i stavovi o intenzivnijoj upotrebi digitalnih načina oglašavanja pomenutog sektora. Rezultati pokazuju da naši građani nisu dovoljno upoznati sa terminom industrija i da jedan od razloga  tome jeste manjak marketinških aktivnosti ali i nedovoljna saradnja privrednih i obrazovnih institucija u ovoj oblasti.
Keywords: kreativna industrija; digitalni marketing; modeli kreativne industrije; Republika Srbija; kreativni grad