IZAZOVI FINANSIRANJA DEFICITA TEKUĆEG RAČUNA REPUBLIKE SRBIJE - cakajac, bozidar; Janković, Nenad; Dimitrijević, Miloš (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Jedno od centralnih pitanja vezanih za prisustvo deficita tekućeg računa i generalno platnobilansne neravnoteže odnosi se na pronalaženje izvora za njegovo finansiranje. Zemlje u razvoju, među kojima i Republika Srbija, usled nedostatka kapitala i dispariteta između domaće akumulacije i investicione potrošnje rešenje za finansiranje deficita tekućeg računa pronalaze u uvozu stranog kapitala, što rezultira suficitima finansijskog bilansa. U uslovima nedovoljnog priliva stranog kapitala, glavni izvor za finansiranje platnobilansne neravnoteže predstavlja zaduživanje u inostranstvu. Cilj istraživanja je da se identifikuju ključni izvori finansiranja deficita tekućeg računa Republike Srbije u periodu 2007-2022. godine. Rezultati istraživanja sugerišu da, iako se tokom poslednjih nekoliko godina, obezbeđuje pokrivenost deficita tekućeg računa neto prilivom stranih direktnih investicija, ova sredstva još uvek nisu dovoljna za finansiranje platnobilansne neravnoteže u potpunosti usled visokih odliva dohotka po osnovu stranih direktnih investicija. Preciznije rečeno, neto efekat stranih direktnih investicija je još uvek nedovoljan da obezbedi finansiranje celokupnog deficita tekućeg računa, usled čega se relativno značajan deo deficita i dalje finansira zaduživanjem u inostranstvu.
Keywords: deficit tekućeg računa; doznake; strane direktne investicije; spoljni dug