ASSESSING CIRCULAR ECONOMY PERFORMANCE OF EUROPEAN COUNTRIES AND SERBIA USING DATA ENVELOPMENT ANALYSIS - Marcikic Horvat, Aleksandra; Radovanov, Boris; Stojić, Dragan; Sedlak, Otilija; Bobera, Dušan (The European Journal of Applied Economics, 2023)
Osnovni cilj ovog rada je da predstavi sveobuhvatniji pristup proceni učinka evropskih zemalja u upravljanju i korišćenju komunalnog otpada. U ovom radu je analizirana promena tehničke efikasnosti performansi cirkularne ekonomije u evropskim zemljama u četvorogodišnjem periodu, od 2016. do 2019. U prvoj fazi je primenjen izlazno orijentisan DEA model sa varijabilnim prinosom na obim, dok je u drugoj fazi primenjen Tobit regresioni model za ispitivanje uticaja izabranih makroekonomskih faktora na postignute rezultate efikasnosti. Rezultati pokazuju da performanse cirkularne ekonomijeu evropskim zemljama ostvaruju zavidan nivo efikasnosti, budući da je prosečna efikasnost iznad 70%. Belgija, Litvanija, Poljska i Švedska su ostvarile izuzetno visok nivo efikasnosti (iznad 90%) tokom posmatranog vremenskog perioda. Zemlje sa najnižim rezultatima efikasnosti su Grčka i Kipar (manje od 35%). Pozitivan zaključak je da efikasnost zemalja uglavnom ima uzlazni trend, što potvrđuje i činjenica da najveća prosečna efikasnost pripada poslednjoj godini u uzorku (80%).  Rezultati Tobit regresionog modela pokazuju da produktivnost resursa, privatne investicije i bruto dodata vrednost u vezi sa sektorom cirkularne ekonomije i BDP po glavi stanovnika statuistički značajno utiču na efikasnost cirkularne ekonomije.
Keywords: Cirkularna ekonomija, Analiza obavijanja podataka, Tobit regresioni model, Analiza efikasnosti, Održivi razvoj