RELATIONSHIP BETWEEN INVESTMENTS IN INTELLECTUAL CAPITAL AND TOTAL BOOK VALUE - Petković, Miloš; Djordjević, Milica (The European Journal of Applied Economics, 2023)
Istraživački rad teži empirijskom istraživanju veze između investicija u intelektualni kapital i knjigovodstvene vrednosti francuskih farmaceutskih kompanija. Višestruke regresione analize su primenjene na 36 francuskih farmaceutskih kompanija u periodu od 2008 do 2016. Istraživački modeli istražuju proces transformacije troškova u konkretne vrednosti imovine prihvaćene i prepoznate po važećim računovodstvenim standardima. Investicije u strukturalnu komponentu intelektualnog kapital utiče negativno, sa koeficijentom od -0.00374. Sa druge strane, investicije u ljudsku komponentu i eksternu komponentu intelektualnog kapitala utiču pozitivno, sa koeficijentima 0.861388 i 0.077 respektivno. Istraživački uzorak, kao i nedostatak dostupnih finansijskih informacija o troškovima istraživanja i razvoja i marketinga u finansijskim izveštajima predstavljaju dva najveća ograničenja rada. Rezultati potvrđuju da francuske farmaceutske kompanije transformišu dugoročne investicije u intelektualni kapital u vrednosti imovine.
Keywords: English