THE IMPACT OF DIGITAL TECHNOLOGIES ON EMPLOYEE ENGAGEMENT: CASE STUDY OF COMPANY “A” IN SERBIA - Lukić Nikolić, Jelena (The European Journal of Applied Economics, 2023)
Brz i progresivan razvoj savremenih digitalnih tehnologija i alata, kao i njihova masovna primena, uslovili su brojne promene u radnom okruženju i radnim uslovima. Posledično, mnogi koncepti, metode, prakse i aktivnosti angažovanosti zaposlenih su morali da se promene i prilagode potrebama novog radnog okruženja. U ovom radu je ukazano na uticaj digitalnih tehnologija na angažovanost zaposlenih. Dobijeni rezultati sprovedene studije slučajeva u jednoj IT kompaniji u Srbiji pokazali su da savremene tehnologije omogućavaju rad na daljinu, fleksibilno radno vreme, izazovne i interesantne radne zadatke, ali da su isto tako dovele do brojnih promena među kojima su tehnološki uzrokovan stres, prevelika zavisnost od tehnologije, narušenost ravnoteže između posla i privatnog života i efekat sagorevanja. Rezultati mogu poslužiti menadžerima i liderima koji nastoje da izgrade, unaprede i održe angažovanost zaposlenih u digitalnom dobu. Menadžeri ljudskih resursa takođe imaju na raspolaganju vredne informacije o tome kako da na najbolji način primene digitalne tehnologije i alate, a da izbegnu negativne efekte po zaposlene i njihovu angažovanost.
Keywords: Digitalno doba; Digital biznis; Profitne organizacije; Rad na daljinu; Ljudski resursi