MEASURES OF CONCENTRATION LEVEL IN THE BANKING SECTOR: EMPIRICAL EVIDENCE FROM SERBIA, CROATIA AND MONTENEGRO - Kaličanin, Tijana; Terzić, Ivica (The European Journal of Applied Economics, 2023)
U poslednjih nekoliko godina došlo je do značajnih promena u finansijskom sektoru na globalnom nivou. Cilj ovog rada je analiza bankarskih sektora i uporedna analiza između Srbije, Crne Gore i Hrvatske, imajući u vidu da bankarski sektor zauzima najveći deo finansijskog sektora u ovim zemljama. Obuhvaćeni period analize je 2017-2021, a odabrani indeksi koncentracije su izračunati kako bi se definisale tržišne strukture u ovim zemljama. Tržišne promene se ogledaju i u smanjenju broja banaka usled spajanja i akvizicija u poslednjih nekoliko godina. Rezultati statičke i dinamičke analize koncentracije ukazuju da je bankarski sektor Srbije nešto manje koncentrisan od bankarskog sektora Hrvatske i Crne Gore. Smanjenje broja banaka značajno je uticalo na strukturu tržišta i privući će pažnju na dalja istraživanja.