ORGANIZACIONA KULTURA I ORGANIZACIONO PONAŠANJE NA VISOKOOBRAZOVNIH INSTITUCIJA U VREME KOVID-19 PANDEMIJI - Pavlova, Sanja (The European Journal of Applied Economics, 2023)
Svrha. Osnovni cilj ovog rada je da definiše da je stvaranje kulture neophodno u svakoj organizaciji i neophodno je da se zna kako da se postupi u kriznim vremenima. Stvaranje kulture unutar organizacije zahteva strukturiran i pedantan proces u njegovoj implementaciji. Proces mora početi sa definisanjem, od strane rukovodećeg tima organizacije, onih karakteristika koje će činiti deo zajedničkog ponašanja pojedinaca u kompaniji.Željena ponašanja su stavovi, navike, uverenja, vrednosti i oblici interakcije koje želimo da instaliramo. U tom smislu, važno je razmišljati o tome kako želimo da budemo prepoznati od strane naših klijenata i zaposlenih.S obzirom na situaciju KOVID-19, možemo reći da različite kulture mogu odrediti različita ponašanja za isti događaj.Kultura je jača od bilo koje poslovne strategije i uticajnija od bilo kog pojedinačnog člana kompanije, kultura održava uobičajeno ponašanje organizacije.
Keywords: organizacija, proces, stavovi, vrednosti, poslovna strategija