A Study of Haitian Immigrant’s Assimilation to Western practices of using the telephony and Internet technologies. - Đokić, Borivoje-Boris; Polak, Rhonda; Francis, Jeanette D.; Mujtaba, Bahaudin G. (The European Journal of Applied Economics, 2013)
Abstrakt Studija ispituje odnose izmedju korišćenja tehnologije u održavanja veza i očuvanja  kuluture  zemlje porekla tokom  prilagođavanja i integrisanja u kuluturu zemlje domaćina. Kroz upitnik autori istražuju na koji način se imigranti iz Haitija (koji žive u južnoj Floridi sa različitim nivoima kontakata sa svojom zemljom ) uključuju u društveni život  zemlje, SAD. Imigracija se sastoji od individualnih iskustava uključivanja u društvo i formiranja savremenog multinacioncalncog  društva, gde imigranti i građani zemlje domaćina žive u zajednici u pozitivnom okruženju.  U ovoj studiji, izveštava se o početnim zaključcima i suštini problema na osnovu ankete sprovedenu među  imigranatima iz Haitija u oblasti Južne Floride,  istovremeno istraživajući odnose obima elektronske komunikacije i nivoa  integrisanja u glavne tokove kulture SAD. Brojna istraživanja su posvećena razumevanju imigracije, uključivanju i adaptaciji odraslih, ali je mnogo manje radova  posvećeno tom fenomenu u  Haićanskoj populaciji u vezi sa korišćenjem tehnologije u održavanju veza sa  familijama u intstranstvu i postizanja pune adaptacije na zemlju domaćina i zadržavanja  oba identiteta. Drugim rečima do koje mere, Haićani koji žele da imaju kontakata sa Američkom kulturom, dok u isto veme zadržavaju njihove kulurne karakteristike, čine to koristeći Internet i ostale načine savremene elektronske komunikacije.