Finansijska analiza usluge emitovanja digitalne televizije, radio programa i prenosa podataka u Republici Srbiji - Cerovina, Jelena; Milošević, Ivana; Simić, Milan (The European Journal of Applied Economics, 2022)
Digitalizacija radio i televizijskih programa kao i drugih multimedijalnih sadržaja je veoma složen proces sa više aspekata i zahteva velika finansijska ulaganja u infrastrukturu sistema i svih pratećih elemenata. U ovom radu dat je sažet opis institucionalnih i regulativnih okvira u procesu digitalizacije u Republici Srbiji, navedeni su bitni razlozi vezani za izbor kompresionog standarda i standarda za prenos televizijskih signala kao i opis uloge JP Emisiona tehnika i veze u procesu digitalizacije. Cilj ovog rada je finansijska analiza zarade na godišnjem nivou za usluge emitovanja TV programa u prvom i drugom multipleksu, emitovanja radio programa u okviru DVB-T2 mreže i usluge prenosa podataka nakon procesa digitalizacije. Metod i podaci potrebni za izradu finansijske analize izvedeni su na osnovu cenovnika usluga objavljenog od strane JP Emisione Tehnike i Veza objavljenog avgusta 2020. godine. Rezultati su prikazani tabelarno i grafički.
Keywords: Digitalizacija, digitalna televizija, digitalni prenos podataka, DVB T2, finansijska analiza