EKONOMSKA OPRAVDANOST PRIMENE INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA U FUNKCIJI PAMETNIH GRADOVA - Radojcic, Vesna; Sandro Cvetkovic, Aleksandar (The European Journal of Applied Economics, 2022)
Moderne tehnologije, pored toga što su omogućile da način na koji ljudi žive bude lakši, brži i bolji, omogućavaju da se kombinacijom različitih tehnologija razvijaju rešenja za razne probleme. Globalno zagrevanje predstavlja jedan od najvećih i najopasnijih problema sa kojim se susreće planeta zemlja. Ako bi globalno zagrevanje predstavili kao novčić, onda bi zagađenje vazduha i klimatske promene bile dve strane istog novčića. Klimatske promene su pre svega problem koji se pojavio zbog velike količine ugljen dioksida (CO2) u atmosferi. Do preopterećenja ugljenikom dolazi uglavnom zbog sagorevanja fosinlog goriva poput uglja, nafte i plina ili zbog sečenja i spaljivanja šuma. Postoje i drugi štetni gasovi ali se CO2 izdvaja zato što predstavlja najveći rizik od nepovratnih promena ukoliko nastavi da se akumulira u atmosferi. U ovom radu je predstavljeno više različitih rešenja kombinacijom modernih tehnologija za problem emisije CO2 globalno, gde je posebno izdvojena Bosna i Hercegovina jer važi za jednu od država koja ima najzagađeniji vazduh u Evropi i sa najvišim postotkom mortaliteta povezanim sa zagađenjem vazduha. Pametni gradovi koriste digitalne tehnologije i imaju za cilj da unaprede kvalitet ljudskog života kao i da omoguće zaštitu životne sredine. Kao skup modernih tehnologija opisan je koncept pametnog grada, navedeni su primeri vodećih pametnih gradova u svetu i koje su prednosti implementacije ovakog rešenja.
Keywords: pametni grad; zagadjenje vazduha; klimatske promene; smanjenje ugljen dioksida; globalno zagrevanje; emisija C02