Владине инвестиције у зелену економију на Западном Балкану - Piksiades, Dušan; Šogorov Vučković, Jelena; Trifunović, Ivan (The European Journal of Applied Economics, 2022)
„Зелена економија“ једна је од кључних агенди које су владе широм света желе да постигну. Последњих неколико деценија било је критично за препознавање овог великог проблема и представљало је важан део у анулирању ефеката који су на нашу планету донели људи, као и други природни фактори. Владе су осмислиле више планова за спровођење прописа којим би се заштитила животна средина, а већину ових планова предводили су Уједињене нације (УН) и Европска унија (ЕУ). Они су осмислили неколико планова који имају задатак да минимизирају или ескалирају ефекте глобалног загријавања до 2050. године. Овим плановима обухваћене су готово све земље света, а већина ових акција је повезана са економијом и одрживим развојем. Регион Западног Балкана недавно је почео да примењује еколошке законе и покушава да животну средину учини енергетски ефикаснијом. Земље ЗБ су такође постигла озбиљна економска побољшања у области животне средине. Овај рад ће анализирати напредак земаља Западног Балкана и начин на који су започели, имплементирају и шта се планира учинити за будућа економска улагања. Земље које ће се анализирати су Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Србија. Анализе у раду обухватају приказивање законских прописа и економску перспективу планова које је потребно спровести у овим земљама, као и њихов инвестициони потенцијал када је у питању зелена економија. Будући да све земље ЗБ теже да постану чланице ЕУ у будућности, ови резултати би се упоредили са просечним резултатима које спроводе земље ЕУ. Хипотеза рада је да земље Западног Балкана имају ниже просечне стопе од земаља ЕУ, те да би се морале фокусирати на стварање стабилније правне перспективе када су у питању еколошки закони, као и на еколошки стабилнију економију.
Keywords: Западни Балкан; Зелена Економија; Влада