Istraživanje uticaja Instagrama na izbor destinacije za putovanje - Tešin, Aleksandra; Pivac, Tatjana; Besermenji, Snežana; Obradović, Sanja (The European Journal of Applied Economics, 2022)
Pojava društvenih medija unela je velike promene u svet turističkih kretanja. Različite takve platforme postale su gotovo neizbežno sredstvo u svim fazama putovanja, uključujući organizaciju, period trajanja putovanja i nakon završetka istog. S obzirom na rastuću popularnost društvenih medija i njihovu široku upotrebu, počelo je da se razmatra koliki uticaj oni mogu imati na svoje korisnike. Budući da je Instagram jedan od najčešće korišćenih društvenih medija, glavni cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi da li i u kolikoj meri upotreba te aplikacije ima uticaj na izbor destinacije za putovanje. Da bi se to ostvarilo, sprovedeno je istraživanje u kom je učestvovalo 853 ispitanika. Rezultati su pokazali da je Instagram veoma važno sredstvo informisanja i inspiracije u procesu biranja destinacije. Takođe, otkriveno je da je sadržaj vezan za putovanja jedan od najpraćenijih na Instagramu, a da gledanje istog definitivno podstiče želju za posetom određenoj destinaciji. U radu se takođe diskutuje o potencijalnim razlikama u odgovorima ispitanika, a u odnosu na njihove sociodemografske karakteristike.
Keywords: Društveni mediji; Instagram; Putovanja; Izbor destinacije