Ekonomski rast turistickog sektora tokom pandemije covid-19 u 2021 godini - Spalević, Žaklina S; Stanisic, Snjezana (The European Journal of Applied Economics, 2021)
Туристички сектор широм света тешко је погођен пандемијом вируса ЦОВИД-19. Посљедице пандемије током 2020. на цијели туристички сектор значајно су смањиле приходе појединаца и наплату у државној каси. Уведене мере, као и масовна вакцинација грађана, омогућиле су отварање туристичких дестинација током 2021. године, што је овој грани привреде донело дуго очекиване приходе. Отварањем туристичких дестинација покренут је сектор путовања, ваздушни и друмски, железнички и водени. Циљ овог рада је да анализира тренутни економски раст туристичког сектора и упореди садашње стање са стањем у 2019. и са стањем током кризе 2020. У раду се даје и преглед законских мера усвојених у циљу превазилажења проблеме изазване затварањем. Анализа економског раста туристичког сектора током 2021. године извршена је на основу доступних података и информација како у свијету тако и у земљама региона. Такође, анализа је урађена како за међународни туризам тако и за домаће туристичке дестинације. На основу проведене анализе закључује се да је број туриста који су посјетили посматране регионе у првој половини 2021. године и даље мањи у односу на исти период 2019. године.
Keywords: turizam; covid-19 evropa; ekonomski rast