UTICAJ KORUPCIJE NA RAZVOJ ISTOČNO EVROPSKIH TRŽIŠTA U RAZVOJU - Dobromirov, Dušan (The European Journal of Applied Economics, 2021)
Овај рад анализира утицај нивоа корупције на развој финансијских тржишта Источне Европе. Приказана је ликвидност финансијског тржишта за 15 националних тржишта и обим тржишта по становнику се користи као показатељ зрелости тржишта. Вредности обима тржишта по становнику упоређују се са вредностима индекса перцепције корупције, користећи класичну логичку методу. Налази истраживања су прилично занимљиви и неочекивани, јер показују скроман утицај корупције на развој финансијског тржишта. Резултати покрећу нека питања о којима се расправља у раду.
Keywords: korupcija; finansijska tržišta; likvidnost tržišta