EFEKAT IMIDŽA ZEMLJE POREKLA PREKO KVALITETA, DIZAJNA I ATRAKTIVNOSTI U VEZI PROIZVODA NA LOJALNOST POTROŠAČA - Šapić, Srđan; Lazarević, Jovana; Filipović, Jovana (The European Journal of Applied Economics, 2021)
Glavni cilj ovog istraživanja jeste da se utvrdi da li postoji uticaj imidža zemlje porekla na lojalnost potrošača proizvodima koji potiču iz zemalja pozitivnog i prepoznatljivog imidža i da li se taj uticaj ostvaruje preko karakteristika kao što su kvalitet i dizajn proizvoda kao i atraktivnost koju potrošači osećaju usled korišćenja istih. Za ispitivanje ovog uticaja sprovedeno je empirijsko istraživanje na uzorku od 150 ispitanika a analiza prikupljenih podataka izvršena je u softveru SPSS 20. Dobijeni rezultati pokazuju da je informacija o imidžu zemalje porekla proizvoda bitna potrošačima odnosno da ima uticaj na njihovo ponašanje vezano za kupovinu nekog inostranog proizvoda. Preciznije, rezultati pokazuju da imidž zemlje porekla proizvoda utiče na potrošače kada proizvode biraju na osnovu kvaliteta i dizajna istih i atraktivnosti koju potrošači osećaju kada te proizvode koriste, kao i da posredstvom ovih karakteristika imidž zemlje porekla ispoljava efekte na razvoj lojalnosti potrošača. U skladu sa dobijenim rezultatima, nameće se zaključak da je izuzetno poželjno da preduzeća i vlade vode računa o tome kakav imidž njihove zemlje uživaju na svetskom tržištu.
Keywords: imidž zemlje porekla, kvalitet proizvoda, dizajn proizvoda, atraktivnost, lojalnost potrošača