Uticaj metakognitivnog i bihevioralnog faktora kulturalne inteligencije na prihvatanje stranih brendova - Zdravkovic, Stefan; Peković, Jelena (The European Journal of Applied Economics, 2021)
Cilj rada je da pokaže uticaj kulturalne inteligencije na prihvatanje stranih brendova i kako ta saznanja mogu pomoći multinacionalnim kompanijama pri oblikovanju i predstavljanju njihovih brendova, tako da oni budu bolje prihvaćeni u različitim kulturalnim okruženjima. Kulturalna inteligencija se sastoji od četiri faktora, od kojih su za potrebe ovog rada analizirana dva- metakognitivni i bihevioralni faktor. Metakognitivna kulturalna dimenzija se odnosi na procese koje pojedinac koristi kako bi razumeo i usvojio nova saznanja o određenoj kulturi. Bihevioralna kulturalna inteligencija predstavlja sposobnost prilagođavanja pojedinca verbalnom i neverbalnom ponašanju u skladu sa situacijom u kulturalno različitim sredinama. Rezultati sprovedenog empirijskog istraživanja dokazali su postojanje statistički značajnog pozitivnog uticaja bihevioralnog faktora kulturalne inteligencije na prihvatanje stranih brendova od strane potrošača, dok uticaj metakognitivnog faktora na prihvatanje stranih brendova nije statistički značajan, što se razlikuje od većine do sada sprovedenih empirijskih istraživanja.
Keywords: kulturalna inteligencija, metakognitivni faktor, bihevioralni faktor, strani brend