Analiza faktora koji uticu na razvoj socijalnih preduzeća u Srbiji: Razvoj socijalnih preduzeca u Srbiji - Ivanovic Djukic, Maja; Petrović-Ranđelović, Marija; Talić, Miljana (The European Journal of Applied Economics, 2020)
U radu je ispitivan uticaj različitih faktora na osnivanje i razvoj socijalnih preduzeća. Cilj rada je bio da se identifikuju ključni podsticaji i ograničenja razvoja socijalnih preduzeća u Srbiji i predlože mere čija primena može povećati njihovu dugoročnu održivost. Rad je zasnovan na empirijskom istraživanju u kome su korišćeni podaci dobijeni anketiranjem 27 osnivača socijalnih preduzeća u Srbiji. Primenom metoda regresione analize je pokazano da su najveći stimulansi za osnivanje socijalnih preduzeća povoljni izvori finansiranja (naročito bespovratna sredstva), dok najveći uticaj na razvoj socijalnih preduzeća ima entuzijazam i posvećenost njihovih menadžera. Rezultati su takođe pokazali, da pravni propisi i makroekonomski ambijent destimulišu osnivanje socijalnih preduzeća, dok nedostatak znanja u oblasti marketinga i menadžmenta ograničavaju njihov razvoj.
Keywords: Socijalna preduzeća, podsticaji, ograničenja, dugoročna održivost.