ЕФЕКТИ ПРОСИРИВАЊА ВОЛУМИНОЗНОСТИ И КОНТАГОВАЊА ИЗМЕЂУ ТРЖИШТА ЕУРОДОЛЛАР ФУТУРЕ-А И ЗЕРО ЦОУПОН-А: ДОКАЗИ ИЗ ИТАЛИЈЕ - Tsiaras, Konstantinos (The European Journal of Applied Economics, 2020)
Овај рад испитује временски различите условне корелације између терминског тржишта Еуродоллар и нула купона Банца Фидеурам. Примјењујемо ГАРЦХ модел биваријантне динамичке условне корелације (ДЦЦ) како бисмо забиљежили потенцијалне ефекте заразе између тржишта за период 2005-2017. Емпиријски резултати откривају заразу током истражног периода у вези са двадесет и једним биваријантним моделом, показујући да тржиште футура Еуродоллар има велики утицај на нулте купоне Банца Фидеурам. Налази имају пресудне импликације за креаторе политика који пружају прописе за горе наведена тржишта деривата.
Keywords: ДЦЦ-ГАРЦХ модел; будуће тржиште ЕУРОДОЛЛАР; нула купона; финансијска зараза; динамичке условне корелације