Uticaj priliva SDI na tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana - Peric, Milica; Stanišić, Nemanja (The European Journal of Applied Economics, 2020)
Зависност економског раста и тржишта рада од прилива страних директних инвестиција (СДИ) је на високом нивоу у земљама економске транзиције. У овом раду се оцењују ефекти прилива СДИ на стопе запослености и просечне нето зараде у економијама западног Балкана у периоду од 2003. до 2017. године. Изабран је овај узорак економија због високе зависности СДИ и незасићеног тржишта рада у њима. Претпоставља се да прилив СДИ имају позитиван утицај на стопе запослености и просечне нето зараде у земљама западног Балкана. Користећи линеарне моделе мешовитих ефеката (ЛММ), резултати показују да промене прилива СДИ имају веома ниске, али позитивне и значајне ефекте на промене стопе запослености као и на просечне нето зараде.
Keywords: просечне нето зараде; стопе запослености; стране директне инвестиције; линеарни мешовити модели; случајни ефекти