THE IMPACT OF CAPITAL FLOWS ON THE REAL EXCHANGE RATE: EVIDENCE FROM SERBIA - Zdravkovic, Aleksandar; Bodroža, Duško; Jovičić, Elena (The European Journal of Applied Economics, 2026)
Kao mala otvorena ekonomija koja je sve više integrisana u globalna finansijska tržišta, Srbija je izložena fluktuacijama međunarodnih tokova kapitala koje mogu uticati na dinamiku deviznog kursa i makroekonomsku stabilnost. Ovaj rad ispituje odnos između međunarodnih tokova kapitala i realnog efektivnog deviznog kursa u Srbiji, sa posebnim osvrtom na strukturu priliva kapitala. U analizi se primenjuje model strukturne vektorske autoregresije (SVAR) kako bi se obuhvatile dinamičke interakcije između spoljašnjih ekonomskih uslova, tokova kapitala, monetarne politike, domaće ekonomske aktivnosti i realnog efektivnog deviznog kursa, koristeći kvartalne podatke za period od 2007. do 2024. godine. Rezultati dobijeni analizom impulsnih reakcija ukazuju da šokovi u prilivu kapitala dovode do umerene aprecijacije realnog deviznog kursa, pri čemu se intenzitet i trajanje tog efekta razlikuju u zavisnosti od strukture kapitalnih tokova. Prilivi kapitala u obliku vlasničkih ulaganja pokazuju nešto postojaniji efekat aprecijacije u odnosu na prilive zasnovane na dužničkim instrumentima, dok je ukupan uticaj agregiranih kapitalnih tokova relativno ograničen. Ovi nalazi naglašavaju značaj strukture kapitalnih tokova za dinamiku deviznog kursa i pružaju korisne implikacije za formulisanje devizne i makroprudencione politike u malim otvorenim ekonomijama.