IS EXCHANGE RATE PASS THROUGH EFFECT VALID IN SERBIA? EMPIRICAL TESTING BY USING CO-INTEGRATION TECHNIQUES - Lojanica, Nemanja; Janković, Nenad; Tubić Ćurčić, TIjana (The European Journal of Applied Economics, 2026)
Cilj ovog rada je da ispita da li je prisutan „exchange rate-pass through“ na cene u Srbiji. U maloj i otvorenoj ekonomiji sa režimom rukovođeno plivajućeg deviznog kursa, uticaj promena kursa na inflaciju je posebno značajan. S obzirom na to da je ova tema obimno proučavana, doprinos ovog rada ogleda se u primeni nekoliko tehnika kointegracije i analizi specifičnog vremenskog perioda za slučaj Srbije. Izabrani vremenski okvir obuhvata period od 2007. do 2021. godine, sa mesečnim podacima. Rezultati istraživanja pokazuju da je efekat prenosa deviznog kursa na cene nekompletan. Takođe je utvrđeno da je efekat izraženiji na duži rok i da jačina uticaja zavisi od korišćene tehnike kointegracije.