THE ECONOMIC ROLE OF SMALL FARMS IN THE SERBIAN ECONOMY - Tosovic-Stevanovic, Aleksandra; Ristanović, Vladimir (The European Journal of Applied Economics, 2026)
Zemlje različitih nivoa razvijenosti različito pristupaju ekonomskom značaju i ulozi malih poljoprivrednih gazdinstava. Okosnica razvoja poljoprivrede treba da budu mala i srednja gazdinstva, dok velika gazdinstva treba da kreiraju tehnološki razvoj i da budu nosioci istraživanja u poljoprivredi. Međutim, u najvećem broju zemalja, kada govorimo o ekonomskoj ulozi malih gazdinstava, radi se o specifičnom obliku organizovanja poljoprivredne proizvodnje u nepovoljnom tržišnom ambijentu. Iz tog razloga, osnovni cilj ovog rada jeste analiza i prikaz pozicije i uloge malih gazdinstava u privredi Srbije, njihovom položaju na tržištu, ambijentu u kome preživljavaju i perspektivi njihovog daljeg opstanka i razvoja. Za potrebe ovog rada navešćemo podatke iz poslednjeg popisa poljoprivrede, dokumenata javne politike i SWOT analize izvedene iz dostupnih rezultata i zapažanja, radi objektivnog navođenja svih prednosti i nedostataka u cilju unapređenja ekonomske pozicije malog gazdinstva u privredi Srbije.