THE IMPACT OF DIGITALIZATION ON STATUTORY AUDITING IN SERBIA -l - Gruslav, Jelena; Knežević, Goranka; Perić, Miroslav (The European Journal of Applied Economics, 2026)
Digitalizacija duboko menja revizorske operacije u Srbiji, značajno povećavajući efikasnost, tačnost i brzinu revizorskih procesa. Ovaj rad istražuje kako usvajanje digitalnih alata i tehnologija preoblikuje tradicionalne revizorske metodologije. Ključni napreci uključuju integraciju analitike podataka, automatizovanih sistema i blokčejn tehnologije, što zajedno revolucionizuje način na koji revizori vrše preglede i procene. Digitalna transformacija nije samo pitanje usvajanja novih alata; ona suštinski menja veštine koje su potrebne savremenim revizorima. Profesionalci sada moraju da se snalaze u složenim digitalnim okruženjima, razvijaju kompetencije u interpretaciji podataka i koriste analitičke alate za izvlačenje smislenih uvida iz ogromnih količina informacija. Pojavljuju se i novi izazovi, poput sajber pretnji, što zahteva da revizori budu stalno oprezni i spremni da zaštite osetljive podatke. Iako digitalizacija donosi značajne koristi—povećanu preciznost podataka, unapređene mogućnosti izveštavanja i optimizovane tokove rada—ona takođe zahteva ozbiljnu prilagodbu. Kompanije moraju da ulažu u inovativne tehnologije, nadograđuju svoju infrastrukturu i daju prioritet stalnom razvoju veština kako bi efikasno iskoristile ove napretke. Ovakav strateški fokus omogućava revizorskim firmama da ostanu konkurentne u dinamičnom okruženju, istovremeno odgovarajući na višeslojne izazove digitalnog doba. Na kraju, prihvatanje digitalizacije ključno je za unapređenje vrednosti i efikasnosti revizorskih usluga u Srbiji.