EVALUATING THE IMPACT OF INTEGRATED MANAGEMENT SYSTEMS ON OPERATIONAL RISKS AND FINANCIAL PERFORMANCE IN A RESEARCH ORGANIZATION - Jonović, Marija; Marija; Barjaktarović, Lidija; Strfanović, Nikola (The European Journal of Applied Economics, 2025)
Studija se oslanja na nalaze Jonović i saradnika (2024) i ima za cilj da: 1) utvrdi da li implementacija Integrisanih sistema menadžmenta (IMS) zasnovanih na modelu Komiteta sponzorskih organizacija (COSO) za upravljanje rizikom u preduzeću (ERM) poboljšava održivo upravljanje operativnim rizicima i finansijskim performansama u naučnoistraživačkoj organizaciji; i 2) razvije metodu za unapređenje upravljanja operativnim rizicima i finansijskim rezultatima. Primarno istraživanje uključuje SWOT (snage, slabosti, mogućnosti i pretnje) analize sprovedene od 2021. do 2024. godine, sa prosečnom stopom odgovora većom od 71%, što potvrđuje održiv poslovni kontekst. Dalje, ono prateći PDCA (Plan-Do-Check-Act) ciklus, nastoji da poboljša odgovor naučnoistraživačkih organizacija na strateške ciljeve i operativne rizike. Ono je potom, podržano analizom finansijskih pokazatelja, kao rezultat sekundarnog istraživanja (za isti period), i Pirsnovom korelacijom, koja pokazuje uticaj IMS zasnovanog na COSO ERM modelu na finansijsku i operativnu stabilnost organizacije. Rezultati istraživanja naglašavaju važnost efikasnog upravljanja operativnim rizicima za bolje finansijske performanse instituta. Međutim, oni sugerišu da implementacija IMS-a nije dovoljna za unapređenje upravljanja operativnim rizicima unutar organizacije. Buduća istraživanja će obuvatiti sveobuhvatnije metode, različite strategije i uporedne studije za unapređenje operativnih i finansijskih rezultata instituta.