THE FUTURE OF HR IN HOSPITALITY: TECHNOLOGY-DRIVEN HRM PRACTICES - Mandić, Dušan; Ječmenica, Dejan; Stanišić, Nataša (The European Journal of Applied Economics, 2025)
Upravljanje ljudskim resursima igra ključnu ulogu u kreiranju i sprovođenju strategija za privlačenje, zadržavanje i motivisanje zaposlenih u veoma konkurentnoj hotelskoj industriji. S obzirom na izazove na tržištu, kao što su visoke stope fluktuacije i nedostatak kvalifikovane radne snage, neophodno je primeniti kreativne strategije kako bi se povećalo angažovanje i produktivnost zaposlenih. Strategije upravljanja ljudskim resursima koje se oslanjaju na tehnologiju – uključujući regrutaciju uz pomoć veštačke inteligencije, gamifikovanu obuku, prediktivnu analitiku i digitalne alate za dobrobit zaposlenih – transformišu upravljanje radnom snagom kroz optimizaciju procesa zapošljavanja, povećanja stope zadržavanja zaposlenih i razvoj karijere. Uključivanje virtuelne stvarnosti (VR) u proces uvođenja novih zaposlenih u kolektiv i praćenje učinka uz pomoć veštačke inteligencije poboljšavaju efikasnost obuke, dok prediktivna analitika omogućava menadžerima ljudskih resursa da prepoznaju zaposlene koji bi mogli napustiti kompaniju i sprovedu ciljane strategije zadržavanja istih. Ipak, pored ovih prednosti, neophodno je suočiti se sa izazovima poput zaštite privatnosti podataka, otpora zaposlenih prema digitalnim rešenjima i visokih troškova ulaganja. Kombinacijom tehnologije zasnovane na podacima i pristupa usmerenog na ljude, hoteli mogu osigurati dugoročan uspeh u dinamičnom poslovnom okruženju, povećati produktivnost zaposlenih i poboljšati zadovoljstvo gostiju.