SOCIAL NETWORKS AS A TOOL FOR DIGITAL MARKETING IN BANKING IN SERBIA - Nikolić, Milena; Marković Blagojević, Marija; Milojković, Danka (The European Journal of Applied Economics, 2025)
Usled ubrzanog razvoja IT tehnologije, sve veći broj ljudi i preduzeća su aktivni korisnici društvenih mreža. Tradicionalni kanali komunikacije banaka postali su neadekvatni savremenim uslovima poslovanja. Kako bi se na sve konkurentnijem tržištu prilagodile preferencijama postojećih i potencijalnih klijenata, banke su morale da prihvate digitalne tehnologije i redefinišu svoje poslovne strategije, pristup klijentima i način komunikacije. Digitalne promene su klijentima obezbedile distinktivno iskustvo i omogućile bankama da se bolje pozicioniraju na finansijskom tržištu. Danas su banke sve prisutnije na društvenim mrežama širom sveta, a i u Srbiji. U radu je analizirano prisustvo banaka u Srbiji na društvenim mrežama korišćenjem analitičko-sintetičkog, hipotetičko-deduktivne metode, desk istraživanja, analize sadržaja i metode komparacije. Rezultati istraživanja pokazali su da 80% banaka koristi bar 3 društvene mreže i da je korišćenje Instagram-a, YouTube-a, Facebook-a i LinkedIn-a u promociji sve zastupljenije u bankarskom sektoru Srbije. Banke koje još nisu uspostavile prisutnost na ovim mrežama trebalo bi da razmotre njihovu implementaciju sa ciljem jačanja brenda, angažmana mlađih i poslovnih korisnika i širenja poslovne mreže.