HIGHER EDUCATION IN THE DIGITAL MARKETING AGE: EVALUATING THE COST-EFFECTIVENESS OF INSTAGRAM CAMPAIGN AD FORMATS USING A/B TESTING - Mihajlović, Aleksandar; Gajić, Jelena (The European Journal of Applied Economics, 2025)
U doba digitalnog marketinga, visokoškolske ustanove sve više koriste društvene medije, kao što je Instagram, kako bi poboljšale svoju vidljivost i privukle potencijalne studente. Ova studija ispituje isplativost Instagram marketinških kampanja visokoškolskih ustanova putem A/B testiranja, fokusirajući se na različite formate oglašavanja sa istim kreativnim pristupima. Poređenjem statičnih slika sa animiranim slikama (u formi videa), istraživanje ima za cilj da identifikuje format koji pruža veću isplativost za unapred definisane ciljne grupe. Analiza pokazuje da su kampanje koje koriste format statične slike isplativije, pokazujući niže troškove po kliku (CPC), cenu po prikazu odredišne stranice (CPLPV) i cenu po registraciji (CPR). Štaviše, studija naglašava da Carousel postovi značajno nadmašuju video oglase u smislu povraćaja ulaganja (ROI), pri čemu Carousel kampanje ostvaruju približno 32,45% veći povraćaj. Štaviše, studija naglašava da Carousel postovi značajno nadmašuju video oglase u pogledu povraćaja investicije (ROI), pri čemu Carousel kampanje ostvaruju približno 32,45% veći povraćaj. Nalazi naglašavaju važnost segmentacije publike, uz napomenu da različite starosne grupe i polovi različito reaguju na marketinške napore. Uprkos određenim ograničenjima, kao što su veličina uzorka i vremenski okvir, rezultati potvrđuju zaključke studije i naglašavaju efikasnost Carousel postova u jačanju institucionalnog imidža i angažovanja institucije. Ova studija nudi važne uvide i perspektive za unapređenje i optimizaciju Instagram marketinških strategija u visokom obrazovanju, koje mogu doprineti povećanju upisa i vidljivosti institucija.