APPLICATION OF THE AHP-PROMETHEE METHOD FOR SELECTING THE OPTIMAL ELECTRIC VEHICLE FOR URBAN TRANSPORT - Ilić, Ivana; Ilić, Dejan; Ilić, Ines; Mihajlović, Aleksandar (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Ova studija razjašnjava nalaze proistekle iz implementacije integrisane AHP-PROMETHEE višekriterijumske metode donošenja odluka u cilju odabira najpogodnijeg električnog vozila za gradski transport. AHP metodologija je olakšala identifikaciju kritičnih kriterijuma koji utiču na izbor električnog vozila za gradsku upotrebu, uključujući faktore kao što su cena, garancija baterije, brzina punjenja, ubrzanje do 100 km/h, maksimalna brzina, snaga motora, efikasnost, performanse baterije, i kilometraža. Naknadna primena PROMETHEE metode je omogućila rangiranje devet električnih vozila na osnovu ovih utvrđenih kriterijuma. Svaka alternativa vozila je procenjena u pogledu njenog kapaciteta da ispuni određene zahteve i preferencije donosioca odluka. Analiza je otkrila da se Mini Cooper E pojavio kao model koji je najefikasniji u skladu sa prioritetnim kriterijumima. Ovo vozilo se smatra optimalnim izborom za potrebe gradskog prevoza, s obzirom na sve relevantne faktore. Očekuje se da će odluka o izboru specifičnog električnog vozila uticati na efikasnost, održivost i ekonomsku održivost gradskog transportnog sistema. Štaviše, preporučljivo je održavati stalni nadzor napretka u tehnologiji električnih vozila i infrastrukture za punjenje kako bi se osiguralo da odabrani model i dalje predstavlja najbolju opciju u budućnosti.