THE NEXUS BETWEEN FDI, EXTERNAL (IM)BALANCE AND ECONOMIC GROWTH ON SERBIAN REAL CONVERGENCE PATH - Sekulić, Aleksandar; Beker Pucar, Emilija; Glavaški, Olgica (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Fokus ovog istraživanja predstavlja odnos između SDI, eksterne neravnoteže i ekonomskog rasta u slučaju Srbije u periodu 2007-2024. S jedne strane, proces konvergencije prema razvijenijim evropskim ekonomijama podrazumeva ekonomski rast, odnosno realnu konvergenciju, što je u pozitivnoj vezi sa prilivima SDI. S druge strane, realna konvergencija obično je propraćena sa rastućom eksternom neravnotežom, preciznije deficitom tekućeg bilansa. Cilj istraživanja jeste da rasvetli pomenute relacije iz ugla nacionalne ekonomije, pod metodološkim okvirom ocenjenog VAR modela. Empirijski nalazi potvrđuju da SDI pozitivno utiču na realnu konvergenciju, dok je realna konvergencija u vezi sa pogoršanjem eksterne pozicije zemlje. Nacionalne ekonomske vlasti treba da nastave napore ka održavanju i privlačenju SDI kao povoljnije forme kapitalnih priliva, imajući u vidu njihove pozitivne realne reperkusije i srednjeročno eksterno balansiranje. Ipak, esencijalni i dugoročni napori treba da budu orijentisani ka razrešenju strukturnog deficita tekućeg bilansa, povećavajući na taj način otpornost nacionalne ekonomije na globalne krizne šokove i epizode “iznenadnog zaustavljanja” priliva kapitala.