GLOBAL UNCERTAINTY AND UNEMPLOYMENT RATE IN THE UK AND NIGERIA: TRIGGER OF REGIME CHANGE AND ITS IMPLICATIONS FOR POLICY ANALYSIS - ODERINDE, Lukmon; Sanusi, Gbenga; Ajayi, Babajide; Atoloye-Kayode, Remi; Agbawn, Mathew; Ihuarulam, Gideon (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Ова студија примењује модел регресије прага да би се истражио утицај неизвесности на незапосленост у Нигерији и Уједињеном Краљевству са подацима од 1970. до 2021. Емпиријски резултати показују значајан ефекат прага неизвесности на незапосленост. Процењена вредност утицаја прага глобалне неизвесности на незапосленост знатно је већа у Нигерији него у Великој Британији. Процењена вредност окидача за Нигерију и УК је 0,421 и 0,093, респективно. Међутим, утицај се разликује по величини. Иако је испод граничне вредности од 0,093, утицај је већи у Великој Британији него у Нигерији, али обрнуто је изнад овог прага. Ово претпоставља улогу и утицај чврстог формулисања и спровођења политике између две земље. Стопа незапослености је нижа у Великој Британији него у Нигерији. Коначно, однос између глобалне неизвесности и незапослености је линеаран за Нигерију и позитиван. Међутим, за УК је потврђен нелинеарни и обрнути однос у облику слова У. Постаје императив да се светска неизвесност угради у формулисање будуће политике владе ако би се ублажили утицаји хирова неизвесности на макроекономску стабилност и флуктуације пословног циклуса.