COMPARATIVE ANALYSIS OF THE KRANJSKA GORA AND ZLATIBOR TOURISM DESTINATIONS’ COMPETITIVENESS IN FUNCTION OF IMPROVING THE TOURISM OFFER - Bjelić, Katarina; Aleksandra; Panić, Aleksa (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Polazna hipoteza rada bila je predpostavka da Zlatibor poseduje potencijale za razvoj turizma, ali da turistička destinacija Zlatibor još uvek nije dovoljno konkurentna turističkoj destinaciji Kranjska Gora. Istraživanje predstavlja ključne odlike ovih prostora, njihovu atraktivnu turističku ponudu, kroz komparativnu analizu. Takođe, ovaj rad se bavi šansama za razvoj održivog turizma, kao i unapređenjem turističke usluge, konkretno Zlatibora, imajući u vidu da je regija Kranjske oblasti u znatno boljoj poziciji, što se tiče implementiranja koncepcije zelenog razvoja turizma. Istraživanje je sprovedeno modifikovanim IMDC modelom tražeći odgovore stejkoldera i sa Zlatibora i sa Kranjske Gore (259). Imajući u vidu da su odgovori stejkholdera iz Slovenije pokazali konstantno više vrednosti u oceni destinacijske konkurentnosti, polazna hipoteza se pokazala kao tačna, a kao odgovor na to date su smernice za unapređenje konkurentnosti i prevazilaženje određenih pretnji uočenih u rezultatima istraživanja.