FAIR VALUE RECOGNITION – POLISH ACCOUNTANTS PERSPECTIVE - Luty, Piotr; Piotrowska, Katarzyna; Kaczmarczyk, Angelika (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Rad ima za cilj da istraži stav računovođa prema merenju fer vrednosti. Uzorak čine poljske računovođe sa različitih radnih mesta i praktičnim iskustvom. Autori su pretpostavili da nema razlike u preporukama fer vrednosti između računovođa. Autori su razmotrili razliku u praktičnoj upotrebi modela fer vrednosti kod računovođa sa dužim iskustvom i na radnom mestu. Korišćena je metoda analize izvora (literature), deduktivnog zaključivanja i anketnog istraživanja. Studija je koristila upitnik upućen poljskim računovođama. Rezultati su potvrdili da je većina računovođa, bez obzira na pol, radno mesto ili dužinu iskustva, preporučila metod fer vrednosti za poboljšanje kredibiliteta finansijskih podataka. Uprkos preporuci, iskusnije računovođe koje rade u računovodstvenim kancelarijama uglavnom koriste metode istorijskog troška umesto metoda fer vrednosti. Glavno ograničenje je da je kvantitativna studija bila preliminarna i da se odnosi samo na poljske računovođe. Članak popunjava istraživačku prazninu u poželjnim metodama vrednovanja u pogledu pola osobe odgovorne za računovodstvo.